• Alle

Verhalen Halen gaat als een lopend vuurtje

zaterdag 1 oktober 2022 20:00 uur


De zevende editie van het Langedijker schrijversfestival Verhalen Halen wordt gehouden in de brandweerkazerne. De brandweerwagens worden naar buiten gereden en de kazerne wordt voor één avond omgetoverd tot een theaterzaal met een heus podium. Maar waarom daar?

Omdat het een licht ontvlambare avond belooft te worden. De schrijvers hebben namelijk op papier gezet wat bij hen bovenkwam bij het thema VUUR. Er is gezocht naar een bij het thema passende locatie en welke kon dat beter zijn dan de brandweerkazerne. Want als de gemoederen door enthousiasme oververhit raken, kun je maar beter dáár zitten waar ze een brandje weten te blussen.

Podiumbeesten en nieuwelingen

Er zijn niet veel evenementen die zoveel schrijvers in één keer op het podium brengen, met speciaal voor de gelegenheid geschreven werk. Op 1 oktober 2022 zijn dat: Leo Zonneveld, Wim Meyles, Marina Wiegel, Afra Beemsterboer, Lousette Blekendaal, Aris Bouwens, Thea Houtenbos, Jurriaan Klomp en zijn compaan Rob Hartland. Zij zijn de inmiddels ervaren podiumbeesten. Daarnaast maken een paar nieuwelingen hun opwachting: Marco Meeuwisse brengt zijn voorliefde voor vogels samen met het Vuur-thema. Nora Strijbis durft het aan om een moeilijk maar vurig verlangen ten gehore te brengen in een gedicht.

Tegeltjeswijsheid

Op de omslag van het Verhalen Halen-boekje, het één jaar jongere zusje van Verhalen Halen-festival, prijkt een tegeltje. Dat er deze keer niet voor een foto gekozen is, is te danken aan het thema. Dat is Spijt. Dat is moeilijk in beeld te krijgen, maar wel onder woorden te brengen. Waar een foto meer zegt dan 1000 woorden, hebben de auteurs laten zien dat het omgekeerde ook het geval kan zijn. In vijftien verhalen delen zij met u wat ze liever zouden vergeten. U krijgt het boekje na afloop van de avond gratis mee naar huis.

Aangepast

De brandweerkazerne wordt een theaterzaal. Voor de gelegenheid met bloemen aangekleed door Spaansen Bloemen. De schrijvers, die gewend zijn om in hun eentje te werken, ver van de schijnwerpers, treden voor het voetlicht. Brandweermannen worden gastheren. Ook Ron Wolters die de presentatie doet, verschijnt aangepast ten tonele. Zelfs de muzikanten hebben hun repertoire afgestemd op het vurige thema. Alles en iedereen treedt uit zijn gewone rol om van de avond een succes te maken.

Zaterdag 1 oktober, aanvang 20.00 uur. Brandweerkazerne Zuid-Scharwoude, achter het gemeentehuis, aan de Vroedschap. Gratis toegang, maar kom op tijd, want vol is vol.


Verhalen halen gaat als een lopend vuurtje! Verhalen halen gaat als een lopend vuurtje! ©(Foto: aangeleverd)