• Alle

Bach op de Kansel

woensdag 22 november 2023 10:30 uur


Bij Zin in Ouderdom op 22 november 2023 in het Uniecentrum te s ’Gravenzande is uitgenodigd Drs. Kees Wisse.

Wie in het 18e-eeuwse Leipzig op zondag naar de Thomaskerk ging, kon rekenen op minstens één, soms wel twee cantates van Bach in de dienst. Ze waren niet bedoeld als een vorm van ontspanning tijdens de viering, maar hoorden, net als de preek en de gezamenlijke liederen, tot de verdieping van het geloof van de aanwezigen.

Bach schreef zijn cantates niet zomaar. Zorgvuldig zocht hij zijn teksten uit, die hij overigens nooit zelf schreef, passend bij de periode van het kerkelijk jaar. Ook bij het componeren ging hij nauwgezet te werk. Rekening houdend met de muzikale conventies van zijn tijd, laat hij op alle mogelijke manieren de tekst letterlijk in de muziek klinken, zodat die voor de kerkganger een extra dimensie kreeg. Op deze manier deed Bach, net als zijn collega componisten in de Lutherse kerkmuziek, de preek van die zondag nog eens dunnetjes over.

In deze lezing maakt u kennis met een aantal van de compositietechnieken die Bach gebruikte om de uitbeelding van de tekst zo effectvol mogelijk te realiseren, soms voor de hand liggend, maar soms ook subtiel verborgen in de noten. Zodat u in het vervolg nog meer kunt genieten van tekst én muziek in Bachs cantates. 

 Drs. Kees Wisse (1961) studeerde van 1980 tot 1987 musicologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij was lange tijd als staffunctionaris verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als artistiek adviseur bij Holland Symfonia. In de loop der jaren heeft hij een intensieve praktijk opgebouwd met lezingen, concertinleidingen, concertpresentaties en programmatoelichtingen. Zo werkt hij onder meer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest (tegenwoordig Phion), het Residentieorkest en de Laurenskerk Rotterdam. Daarnaast geeft hij regelmatig cursussen over uiteenlopende muzikale onderwerpen bij diverse culturele instellingen. In het verleden heeft hij meegewerkt aan enkele series cantatediensten in Nederland, als inleider in de Utrechtse Geertekerk en als zanger met de Laurenscantorij in Rotterdam.

Geïnteresseerden zijn welkom op 22 november 10.30 uur in het Uniecentrum, Langestraat 181 te ’s Gravenzande. Er zijn geen kosten, wel een vrijwillige bijdrage.