Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

De bloemetjes buiten zetten tijdens jaarlijkse Floralia in Nieuwe Niedorp, plus programma

zaterdag 14 september 15:00 t/m zondag 15 september 22:00 uur


NIEUWE NIEDORP - Waar loop je van Woodstock via de Bevrijding en de fantasywereld van Game of Thrones naar een optreden van Queen of de set van Sesamstraat? In Nieuwe Niedorp! In het weekend van 14 en 15 september zorgen honderdduizenden Dahlia's tijdens de jaarlijkse Floralia weer voor een prachtig gekleurde Dorpsstraat en valt er in het dorp van alles te beleven voor jong en oud.

Dahliamozaïken, straattheater en muziekfestival

Tijdens deze 89e editie van de 'Nierupper Floor' maak je als bezoeker een reis door de tijd. Je duikt de geschiedenis in met D-Day en het 100-jarig bestaan van het Vrouwenkiesrecht, bezoekt het Wilde Westen van weleer en pakt een stukje recente historie mee met de Oranje Leeuwinnen tijdens het afgelopen WK.

In het derde weekend van september gaan er in Nieuwe Niedorp bijna een miljoen dahlia's door de handen van de bewoners. Zo'n vijftig groepen maken daar in een paar dagen de prachtigste mozaïeken en werkstukken van. Sommige bewoners doen letterlijk al hun hele leven mee, zo wordt het stuk dat te vinden is ter hoogte van de winkel van Van der Bel gemaakt door de doorgewinterde bloemenprikkers van de Smeerkezen.

Maar natuurlijk ontstaan er ook nieuwe groepen, zo showen de Chickies van het Platteland dit jaar voor het eerst hun mozaïekkunsten. Ook bijzonder: op het plein van basisschool De Snip, die midden op de route langs de bloemenpracht ligt, staat ook jaarlijks een werkstuk, dat wordt gemaakt door de leerlingen van groep 8.

Bijzondere sluis

Bij de officiële opening van het evenement, zaterdag om 16u voor dorpshuis Prins Maurits, vindt dit jaar nóg een bijzondere opening plaats: die van de gerestaureerde schutsluis uit 1684. Op zondag om 14.30 uur wordt er een demonstratie gegeven van hoe deze sluis in vroeger tijden werd gebruikt.

Daarnaast staat er nog veel meer op het culturele programma. Zowel op zaterdag als zondag is er een uitgebreid programma met onder andere livemuziek, een silent disco en straattheater.

Voor de kinderen zijn er op zondag twee leuke voorstellingen gepland: een interactieve muziekvoorstellingen van de Liedjestovenaar om 13, 14 en 15 uuur ter hoogte van Dorpsstraat 75 en een Poppenkast om 14, 15 en 16 uur ter hoogte van nummer 231. Zondag is de Dorpsstraat autovrij en vind je achter Bloembinderij Pimpernel de creatieve Floralia Fair, vol kraampjes met veelal handgemaakte artikelen. Natuurlijk valt er op de route op beide dagen ook genoeg te happen en snappen.

Dahlia days

Inmiddels voor de vierde keer - en daarmee zeker een echte traditie - kun je op het parkeerterrein van de voetbalvereniging genieten van een heus festival: Dahlia Days. Dit evenement werd in 2016 opgezet door een groep jonge twintigers die een plek zochten om met andere groepen samen te komen tijdens het evenement. Hun Dahlia Days werd meteen een enorm succes.

Met een zeer diverse programmering, veel gezelligheid, drankjes voor vriendelijke prijzen en natuurlijk een podium gemaakt van duizenden dahlia's belooft het ook dit jaar weer een mooi feestje te worden.

Hoe en wat

Floralia Nieuwe Niedorp: za 14 september 15-22 uur, zo 15 september 10-22 uur. Entree vanaf 12 jaar € 5,- (jonger dan 12 jaar gratis toegang). Meer informatie vind je op www.floralia-nieuweniedorp.nl. Meer informatie via Chantal Smak, 06-12358562, info@floralia-nieuweniedorp.nl.


Floralia 2018 Dahlia Mozaieken sprookjes Floralia 2018 Dahlia Mozaieken sprookjes ©(Foto: John Oud)

Floralia 2018 Dahlia Mozaieken molen Floralia 2018 Dahlia Mozaieken molen ©(Foto: John Oud)locatie

Dorpsstraat

Nieuwe Niedorp