Wat is er te doen bij u in de buurt?

  • Alle

Expositie ‘Vrij’ bij De Blauwe Schuit Hoorn

vrijdag 18 september 13:00 2020 t/m vrijdag 18 december 13:00 uur


HOORN - In het kader van 75 jaar vrijheid presenteert De Blauwe Schuit de expositie met het thema ‘Vrij’. In deze tentoonstelling laten cursisten van de organisatie zien wat ‘vrij zijn’ voor hen betekent. Bezoekers vinden hier kinderkunst, keramiek, glas-in-lood, werken geïnspireerd op het nummer ‘Dansen aan de Zee’ van Bløf, beelden gehouwen uit perenboom en fietsers in acrylverf. 

Eigenlijk zou deze tentoonstelling in mei van start gaan, maar door de uitbraak van COVID-19 ging het niet door. In deze periode zijn veel mensen beperkt in hun vrijheden en ook bij De Blauwe Schuit zijn de deuren een tijdje dicht geweest. Op verschillende manieren zijn de docenten met de lessen en ook de cursisten thuis toch doorgegaan met het vervaardigen van kunst. Heel trots is De Blauwe Schuit dan ook om alsnog doorgang te bieden aan de tentoonstelling ‘Vrij’.

Een zestal kunstwerken is gemaakt door kinderen. Vrijheid is voor de kinderen: zwemmen met vriendinnetjes, op het strand zijn, een vogel met een donkere hemel, een eiland en vogelvrij om te vliegen. Cursisten gemengde techniek hebben het nummer ‘Dansen aan de zee’ van Bløf uitgewerkt in hun schilderijen. In de beeltenis op de werkstukken dansen figuren vrij aan de zee. De beelden gehouwen uit een oude perenboom vertellen het verhaal van cursist Ad de Nijs. De perenboom stond bij zijn ouderlijk huis en ging dood. Ad vraagt zich af of ‘dood niet de ultieme vrijheid is?’ en besluit met het perenhout te gaan beeldhouwen. Dat resulteert in zeven beelden met allen een eigen verhaal, met dezelfde geschiedenis. Cursisten glas-in-lood hebben ook hun bijdrage gedaan: er zijn ramen met diverse beeltenissen te bewonderen. Vanuit de lessen keramiek zijn diverse werkstukken te zien, waaronder vrije vormen van klei maar ook potjes gedraaid op de draaischijf. Cursisten ‘schilderen met acryl’ hebben gewerkt naar aanleiding van een illustratie van Rens van den Berge. Deze beeltenis hebben zij uitgewerkt in de eigen werken. Zij laten een eenheid zien in de werkstukken met dezelfde soort beeltenis maar vrijheid in de ieders manier van uitwerking en kleurgebruik.

De expositie is te bezichtigen op de Vredehofstraat 7a in Hoorn. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur. Meer informatie: www.blauweschuit.nl.


De cursisten laten zien wat 'vrij zijn' voor hen betekent. De cursisten laten zien wat 'vrij zijn' voor hen betekent. ©(Foto: aangeleverd)locatie

De Blauwe Schuit
Vredehofstraat 7a
1624XG HoornRoute planner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.