Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

Leonard Cohen en zijn religies

woensdag 6 november 20:00 uur


ALKMAAR - Ds. Edward Kooiman uit Heiloo spreekt woensdag 6 november, 20 uur, in de Grote Kerk over de religieuze inspiratie van Leonard Cohen door .

De teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen gaan over de grote thema's: het leven, liefde en dood. Iedereen kent wel "Halleluja", "Suzanne"of "So long Marianne".

Vaak gaan de teksten ook over religie. De van oorsprong joodse zanger verweeft in veel van zijn teksten bijbelse motieven. Joodse en christelijke verwijzingen lopen soms door elkaar heen.

Leonard was een tijd lang lid van de Scientology Church en bekeerde zich op latere leeftijd tot het Boeddhisme. Hij bracht jaren door als monnik in een ZEN-klooster ten noorden van Los Angeles. Al die religieuze tradities hebben hun neerslag in de donkere, romantische en poëtische teksten van Cohen.

Ds. Edward Kooiman, kenner en liefhebber van Leonard Cohen, neemt het publiek mee in de songteksten, en met name in de geloofsaspecten die erin worden verwoord. Jan Valkenier, een grote fan van Cohen, brengt voorafgaand aan de avond en in de pauze enkele songs van de zanger en dichter ten gehore.

Toegang: gratis.


Leonard Cohen Leonard Cohen ©(Foto: Kai-Uwe KNOTH)