Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

Neem 'n kijkje bij brandweer Obdam

woensdag 18 september 9:06 2019 uur


OBDAM - Zeg nooit dat een open huis bij de brandweer je leven niet kan veranderen. Jos van der Made is het levende bewijs. Zeventien jaar geleden zag hij met eigen ogen hoeveel de brandweer betekent voor de samenleving. Hij was verkocht.

De rest is geschiedenis. Zeventien jaar later is Jos postcommandant bij de vrijwilligerskazerne in Obdam. In de loop van de tijd is hij alleen maar bevestigd in het gevoel dat de brandweer een verschil maakt in een gemeenschap en in het leven van mensen. Zeker in Obdam. Natuurlijk rukt de blusploeg uit bij brand, een dier of auto te water of bij het opruimen van stormschade. "Maar we doen nog veel meer", benadrukt hij. Zo gaan zijn manschappen in vol ornaat naar basisscholen om kinderen te wijzen op een brandveilig leven, assisteren zij op Koningsdag en bij het huttenbouwen door de jeugd in de zomervakantie. "We hebben een actieve club vrijwilligers met een groot maatschappelijk hart. Hulp verlenen wanneer het nodig is creëert saamhorigheid en geeft veel voldoening", zegt Jos met gepaste trots.

Bekend maakt bemind

Het zeventienkoppige team heeft een tankautospuit staan voor de basisbrandweerzorg. Sinds kort is er ook een commandowagen, die ingezet wordt bij grotere incidenten, wanneer meerdere hulpdiensten hun activiteiten moeten coördineren. "Dat is ons specialisme." In principe is de postbezetting voldoende, maar met het oog op de verwachte uitstroom de komende jaren (door de leeftijdslimiet), zijn nieuwe collega's van harte welkom. Vandaar de open oefenavond. Jos: "Bekend maakt bemind. Het zou zomaar kunnen dat mensen net zo geraakt worden door dat mooie brandweervak als ik destijds."

Tijdens de open oefenavond, maandag 30 september, kunnen mannen en vrouwen die wonen en/of werken in Obdam live kennismaken met het brandweerwerk. Locatie: de kazerne aan Laan van Meerweijde 104. Aanvang 19.30 uur.


Het brandweerkorps van Obdam deelt graag ervaringen tijdens de open dag. Het brandweerkorps van Obdam deelt graag ervaringen tijdens de open dag. ©Rens Harzing Fotografielocatie

Brandweerkazerne
Laan van Meerweijde 104
1713HJ Obdam