• Alle

‘De hunebedsteen met heimwee’

vrijdag 18 november 2022 20:30 uur


ALKMAAR - Kunstenaar Bart Eysink Smeets vertelt vrijdagavond 18 november in Podiumcafé De Brouwerij over een steen die na 200.000 jaar terug naar huis gaat. Als de steen vleugels had gehad dan was die allang thuis geweest, dat weet Bart zeker. De grote kei die in hartje Borger ligt, komt om van heimwee en gevoelig als Bart Eysink Smeets is trekt hij zich dat aan. Hij draagt de steen letterlijk als ballast op zijn schouders. Terugrollen is geen optie. Hoe dan wel en wat dient overwonnen te worden? Een verbluffend verhaal over de bezieling van een kunstenaar en zijn steen.

Bart Eysink Smeets vertelt hoe hij zijn leven lang al gefascineerd is door stenen. Hij vraagt zich voortdurend af waar stenen vandaan komen en of stenen hun oorspronkelijke thuis niet missen. Deze gedachten laten hem niet los en leiden tot soms wel zeer bijzondere acties, zoals het naar huis brengen van een Borgerse hunebedsteen naar Aland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden. De actie is vastgelegd in de documentaire “Bart en de steen die terug naar huis ging”. Zijn vertelling over te terugtocht en thuiskomst van de steen is wellicht nog boeiender dan op film is vastgelegd, want Bart Eysink Smeets heeft een bijzondere connectie met stenen. Sterker nog, hij beweert er zelfs mee te kunnen praten. 

De Sociëteit is te vinden aan het Luttik Oudorp 78 in Alkmaar. De avond begint om 20.30 uur. Een kaartje kost € 10.00 (liefst contant). Reserveren via reserverendebrouwerij@gmail.com. Graag vermelden: datum, aantal personen, naam en telefoonnummer.






<p>Kunstenaar Bart Eysink.</p> Kunstenaar Bart Eysink. ©(Foto: aangeleverd)